De Camino, maar nu met de auto
Door: Ans
Blijf op de hoogte en volg ans
11 Juni 2013 | Spanje, Santiago de Compostela
Dat is vreemd.
Je zit in de auto en rijdt die kilometers en denk dan, heb ik dat allemaal gewandeld, ja dat is echt zo.
In Leon zijn we 2 nachtjes gebleven en zo hadden we tijd om nog wat door de stad te wandelen en bij het Convento Santa Maria langs geweest zodat Engel kon kijken waar ik geslapen heb, het mocht, dus weer even gekeken, en ja het rook ook nog hetzelfde!
Het is toch heel anders als je als Caminogwandelaar af, door de stad wandeld, je ziet, hoort en ruikt heel andere dingen, leuk, maar ook heel raar, omdat je veel wandelaars ziet, je wilt dáárbij horen.
Het was heerlijk zonnig en warm weer, daardoor beleef je een stad ook heel anders dan de eerste keer als wandelaar in je wandelkloffie en killig fris weer! Een paar weken later dus er bloeide veel prachtige bloembakken en alles was meer aangekleed. We hebben het historische rondje nog een keer gewandeld, er is veel mooi's te zien en goed onderhouden.
Na Leon zijn we via heel veel weer schilderachtige en schattige dorpjes gereden, naar Pamplona, ook 2 nachtjes en hetzelfde gevoel. Een aantal wandelaars gesproken die net aan de 2 de of 3 de dag waren! Die vonden het wel aanmoedigend dat ik ze aansprak, vertelde hoe en wat, en dat ik al in Santiago was aangekomen en hen een Buen Camino wenste!!
We wachten een mooie dag af om over de pas naar Ronchevalles te kunnen rijden en die kwam precies op schema, dus wij op Ronchevalles aan, geen sneeuw, maar prachtig weer. Ook daar, door Hollandse Hospitalero's, werden we verwelkomd en wat rondgeleid, ook het oude klooster uit "The Way" mochten we in. Na Ronchevalles door naar mijn Camino startpunt, Saint Jean Pied de Port en natuurlijk naar L'Esprit Chemin, daar keken ze heel verbaast, werd weer gastvrij ontvangen en hebben gezellig even kunnen praten met Huberta, die vond het ook wel bijzonder zo als wij de terugreis maken.
Door het leuke 'Valkenburgachtige' plaatsje gewandeld, ook hier weer vele starters gezien en ja, dan gaan we toch van de route af, denken we.......
De volgende stop is Lourdes. In de geest van de Pelgrimstocht, hoort dit er echt bij.
Een heel andere wereld en een ieder zal het anders beleven, ik vond het heel aandoenlijk hoe mensen toch hoop putten uit al de Heiligheid die daar heerst, de processie was ook heel aangrijpend. Nel, de kaarsen zijn daar opgestoken hoor!
Maar dan toch hangt er een groot toeristensfeer.
Mensen zijn uit en weg van de dagelijkse zorgen.......................Lopen wij 'savonds nog een rondje hoor ik Loes? Ans?
Zit Vincent Leeuwerik uit Wijdenes daar met zijn moeder en broer Maurice, Pascal was al naar bed.
Zij waren aan het hospitaleren en de jongste broer heeft extra zorg nodig. Apart om zover van huis toch nog bekenden te zien, even leuk 'aangezeten'!
In Lourdes hebben we nog kaarsen opgestoken voor 'Moeder' Jopie Dekker, nadat we een overlijdensbericht hadden gekregen, daar schrik je dan toch van en zo hebben wij haar herdacht........
De volgende stop was Cahors, op een camping in de buurt.
Leuke stad, ooit bij Jan en Lia geweest en zij hebben toen mooie toertjes met ons gemaakt, ook naar Saint Cirque Lapopie, een prachtig rots/bergdorpje. Ook daar lopen we bekenden uit Wijdenes tegen het lijf, zij wonen er nu, woonden toen op het zuidend, van de tuinfairspullen en tuinpotterie, naam even ontschoten, de man van "miss Elly".
Het weer werd wat nattig dus in de middag snel naar huis, de KIP dus, veel lekkers mee bij de Carrefour vandaan en wij redden ons!
Daarom de volgende dag op naar Bourges, loopt Vronie Spil daar in de buurt, [zij is in Bobeldijk gestart] na sms verkeer, hebben we elkaar ontmoet, meegelopen, wat gedronken, gegeten en mee geweest naar haar slaapplaats voor die dag. Is dit nog geen km van onze Camping, dus stelden we voor om bij ons te komen ontbijten de volgende morgen.
Zo gezegd zo gedaan, ik heb haar opgelopen en we hebben heerlijk ontbeten met z'n 3en. Daarna haar uitgezwaaid en tot ergens in augustus!
Zij heeft nog vele mooie km te gaan.
We maken overal prachtige wandelingen en zien erg veel moois, oud en pittoreske en brocante marktjes, maar de hoofden zijn vol! We merken dat we 'leuke schattige dorpjes en pleintjes' moe worden..................
De ritten aangepast en we zitten na een overnachting in Arres, nu in Sint Job in het Goor, even voor de Ned. grens.
Vandaag zijn we wel nog in Westvleteren geweest, daar staat het klooster met zo'n beetje de beroemdste bierbrouwerij van de wereld. Het is hermetisch afgesloten, maar ja, Ans zou Ans niet zijn als die poort net niet even open ging en een monnik te pakken had en toch nog even een kiekje van mogen maken, ik weet van niets zegt de monnik!
Op afspraak, als je die al kan maken, kun je een kratje bier kopen. Om 14.00 uur startte de verkoop van nummer 8, het was een ware run. We hebben wat flesjes kunnen kopen.
Ook daar toch nog weer de benen gestrekt in een mooie wandeling.
We genieten nu nog van een prachtige zomerse avond, 19,9 graden en windstil.
Het is de laatste avond voor we weer thuis zijn.
Voor mij; 31 nachtjes in Herbergen, Kloosters, Hotel, en Pensions.
MAW, zoveel andere bedden, stapel, hoog en laag, met of zonder slaapzak, toiletten, sanitair, douches, kleedruimte, in en uitgangen, voor en achterdeuren en nog 15 nachten op diverse campings, maar wel in me eigen KIP naast mijn eigen Engel!
Die is ook al bijna 4 weken onderweg en heeft heel wat kilometers vanaf het gaspedaal weggereden. Maar wat een raar idee, om morgen weer thuis te zijn, ik kijk er naar uit, maar ben ook heel benieuwd hoe het is "Na de Camino".
We gaan nog even genieten van een Pastis'je en de mooie zomeravond in Sint Job in het Goor!
Wat ik al eerder schreef, de foto's komen nog en hier en daar worden teksten aangepast, verbetert, want op al die retrocomputers die ik onderweg heb gehad, daar wordt je niet blij van, maar goed, ik heb je zo op de hoogte kunnen houden.
Vanaf huis komt er nog een eindverhaal!
Groetjes van Engel en Ans vanuit Belgie.
12 Juni 2013 - 22:55
Irene:
Alvast welkom thuis! Probeer nog maar even in de reismodus te blijven hoor, zoiets maak je niet snel weer mee. Maar super dat je het gedaan hebt, dit neemt niemand je meer af. Groeten van Irene -
12 Juni 2013 - 22:57
Marion:
Oost-West thuis best!!! Fijn jullie weer in Westfriesland terug te hebben, genoten van jullie verhalen, tot gauw , weer in het eggie!!! Love m@m -
13 Juni 2013 - 09:41
Bert Gorter:
Beste Ans,
Wel bijzonder om nu de route met de auto weer andersom af te leggen. Het zal wel vreemd zijn nu zo na de Camino om weer je weg te zoeken, maar niet getreurd....hou het camino gevoel zo lang mogelijk vast. Het leven gaat verder maar je bent zeker veranderd na de Camino. Je bent besmet met het camino virus. Een heel fijn virus, want je wordt er niet echt ziek van..... Ik begrijp heel goed wat je voelt.....als pelgrim/wandelaar. Wens jullie verder een hele fijne thuisreis en ik spreek je wellicht later.
Ben benieuwd naar je geschreven verhalen en foto's. We gaan het zeker zien. Wellicht een tip. Maak van je camino avontuur een leuk leesbaar boekje. Dat pakt heel erg makkelijk en het is voor anderen die belangstelling hebben heel leuk om te lezen.
Groet.
Bert Gorter
13 Juni 2013 - 13:47
Chris Koenders:
Hoi Ans en Engel,
Wat een geweldige reis en wat een prachtige verhalen over jouw belevenissen.
Bedankt dat ik dit mocht meemaken.
Veel geluk samen en misschien komen we elkaar nog eens ergens tegen.
Groetjes Chris
13 Juni 2013 - 17:58
Carla Coevert:
Hoi Ans en Engel,
Naar ik vermoed weer thuis op de Vriendschapslaan. Wel weer effe wennen denk ik.
Ik heb genoten van jullie verhalen en nogmaals petje af voor je prestatie!
Tot ziens uit Santiago de Compostela in de zon.
Carla Coevert -
13 Juni 2013 - 18:23
Joze:
Hey Ans en Engel,
Jeetje wat een leuk, dat jullie het nu met de kip over hebben gedaan!,
Heb genoten van je en jullie verhalen, zie jullie wel weer op Leekerweide!
Welkom thuis, en tot gauw, dikke kus Joze -
13 Juni 2013 - 22:16
Sandra Groenveld:
Welkom thuis hoor Ans en Engel...
Geniet thuis lekker na van alle herinneringen. Welkom thuis!!! -
25 Oktober 2013 - 17:13
Peter:
Hallo angels
Met erge belangstelling je verhaal gelezen
Mijn zus heeft hem metde fiets van uit België gereden ze hebben erzeven weken over gedaan
Wat een hele prestatie is
Nuzou ik hem graag willen doen maar met mijn gezondheid kan ik hem alleen maar met de auto doen hebben jullie de route dieik moet rijden zou hem graag willen
BVD
Peter